Klantenservice
058 - 288 79 14

Btw op zonnestroom: panelen eerder terugverdiend

Gepubliceerd:

Een deel van de ruim 100.000 Nederlanders met zonnepanelen zou zijn collectoren eerder terug kunnen verdienen met dank aan de Belastingdienst en het Europese Hof.

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie kan flink extra voordeel worden behaald op zonnepanelen. De uitspraak zou de Nederlandse schatkist miljoenen kunnen kosten.

Steeds meer particulieren plaatsen zonnepanelen op hun eigen woning. De elektriciteit die zij daarmee opwekken, leveren ze voor een deel terug aan het energienet. Tot voor kort ging iedereen in Nederland er vanuit, dat deze ‘terugleverende’ particulieren geen ondernemers waren, maar die opvatting blijkt niet te stroken met de Europese regels.

Het Europese Hof van Justitie deed zijn uitspraak in een zaak die was aangespannen door de Oostenrijker Thomas Fuchs. Hij plaatste in 2005 voor 40.000 euro aan zonnepanelen op zijn eigen woning. Zoals veel zonnepaneelbezitters levert Fuchs een deel van de opgewekte stroom aan het energienet. Op die manier probeert Fuchs zijn stroomkosten omlaag te brengen op een duurzame manier.

Fuchs vraagt bij de Oostenrijkse belastingdienst een deel van de aanschaf en plaatsingskosten terug net als de betaalde btw. Hij zegt dat hij als ‘energieproducent’ recht heeft op teruggaaf net als andere bedrijven. De Oostenrijkse belastingdienst weigert de teruggaaf omdat ze Fuchs als particulier ziet. Uiteindelijk komt de zaak bij het Europese hof terecht en die stelt Fuchs in het gelijk. De Oostenrijker krijgt daardoor ruim 6.000 euro aan btw terug.

Waar particulieren in het verleden alleen over de per saldo afgenomen elektriciteit aan het energiebedrijf btw betaalden (salderen van btw), daar moet voortaan in twee richtingen btw in rekening worden gebracht. De uitspraak betekent vooral veel rompslomp voor particuliere bezitters van zonnepanelen. Zij hebben er nu geen omkijken naar.

Er is ook een positief aspect. De btw op de aankoop van zonnepanelen mag in beginsel worden afgetrokken. Of hetzelfde geldt voor in het verleden aangeschafte zonnepanelen, is nog onduidelijk.

Nederlanders kunnen met de uitspraak in de hand ook bij de Belastingdienst aankloppen. ‘’Daarvoor moeten ze dan wel een btw-nummer aanvragen,” zegt belastingdeskundige Robert Rutgers van Flynt in reactie op de uitspraak. Volgens hem kunnen particulieren zo een deel van de importheffingen op Chinese zonnepanelen terugkrijgen.

Door een btw-nummer aan te vragen worden mensen voor de omzetbelasting gezien als ondernemer. ,,Dat houdt in dat je btw-aangifte moet doen. Maar blijft de btw over de stroom die je produceert onder 1883 euro dan val je onder de kleine ondernemingsregeling en hoef je helemaal niets af te dragen,” aldus Rutgers.

Rekenvoorbeeld met BTW teruggave en subsidie 2013U investeert in 12 zonnepanelen, waarmee u 2550 kWh per jaar gaat opwekken.

De totale kosten voor materiaal en arbeid zijn € 5000,- inclusief BTW.
U meldt zich aan als BTW ondernemer en vordert € 775,- BTW terug van de Belastingdienst.

De BTW over de opbrengst is jaarlijks €80,- / €110,-
Dit bedrag hoeft u niet af te dragen, omdat u hiermee onder de kleine ondernemersregeling valt.
Buiten de € 775,- BTW kunt u ook nog € 650,- subsidie krijgen tot augustus 2013.

In totaal krijgt u dus € 1425,- terug op de investering van € 5000,-.

Bron: RTL Z
Btw op zonnestroom: panelen eerder terugverdiend

Nieuwsarchief

11 Jun '13

Uw eigen regionale installateur