Klantenservice
058 - 288 79 14

Storm in Nederland: zonnepanelen op de proef gesteld

Gepubliceerd:

Zonnepanelen in Nederland worden zondag en maandag op de proef gesteld door de storm die over Nederland raast.

Het KNMI verwacht in de kustprovincies windstoten tot 130 kilometer per uur. Een windkracht 11 op de Waddeneilanden wordt niet uitgesloten. Voor veel eigenaren van zonnepanelen is dit de eerste serieuze beproeving.


Bij zonnepanelen op daken maken we onderscheid tussen schuine daken en platte daken. De wijze van bevestigen verschilt hierbij.

De zonnepanelen op schuine daken zijn met rails en dakhaken op het dak bevestigd. Onder de zonnepanelen is ruimte nodig voor ventilatie. Daarom kunnen er onder de zonnepanelen behoorlijke krachten komen te staan. Vooral de zonnepanelen die aan de dakrand liggen hebben de grootste risico’s. Goede installateurs hebben altijd rekening gehouden met 20 centimeter extra ruimte tussen de dakrand en de zonnepanelen. Maar er zijn installateurs die zoveel mogelijk zonnepanelen wilden verkopen en daarom het volledige dak hebben benut. Dit geeft extra risico, vooral als de krachten op de dakhaken te groot worden. Als die dakhaken dan ook nog eens geklikt zijn (in plaats van geschroefd) dan kunnen er door de storm risicovolle situaties ontstaan.

De zonnepanelen op platten daken liggen meestal los op het dak. Met ballast (stenen of grind) worden de zonnepanelen op hun plaats gehouden. Er komen veel situaties voor waarbij er te weinig ballast is gebruikt. Dat kan enerzijds komen om de kosten zo laag mogelijk te houden, anderzijds om de doorbuiging van het dak te minimaliseren. Vooral zonnepanelen op platte daken op hoge gebouwen (flats of appartementen) hebben de grootste risico’s om te gaan schuiven of los te geraken.

Dinsdag 29 oktober kan de balans opgemaakt worden en kan bepaald worden welke installateurs op het matje worden geroepen.

Bron: Zonnepanelen.net

Storm in Nederland: zonnepanelen op de proef gesteld

Nieuwsarchief

11 Jun '13

Uw eigen regionale installateur