Klantenservice
058 - 288 79 14

Elk gebouw is energieneutraal te maken

Gepubliceerd:

Van energieafnemer energieleverancier worden. Dat is volgens Wim Terpstra van Technea Duurzaam voor ondernemingen en particulier En het is een investering met een rendement van 10 procent.

Met het concept Positieve energie biedt Technea Duurzaam ondernemingen en particulieren een compleet stappenplan aan dat een gebouw of woning onafhankelijk maakt van het energienet. ,,De ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied zijn de afgelopen jaren zo snel gegaan dat met een geïntegreerde aanpak in principe voor elk gebouw of woning een positieve energiebalans mogelijk is met behoud van comfort.”

Aansluitwaarde
Het project kent twaalf (voor bedrijven) of acht (voor particulieren) onderdelen. De eerste stap, alleen nuttig voor bedrijven, is een energierekeningcheck. Daarbij wordt niet alleen naar de rekeningen gekeken maar ook contracten en facturen. ,,Ons bedrijf bespaarde alleen al jaarlijks 800 euro door een lagere aansluitwaarde aan te vragen. We betaalden voor een aansluitwaarde met een verbruik van 50 ampère. Maar ons piekverbruik ligt daar met 25 ampère ver onder. Hoe hoger je waarde hoe meer je betaalt. Zonde om dat niet bij te stellen naar reëel verbruik. Een simpele stap die weliswaar geen energie bespaart maar wel geld dat je kunt investeren in besparing.”

Subsidiemogelijkheden
Voor bedrijven wordt verder het verbruik en subsidiemogelijkheden in kaart gebracht. Bovendien krijgt het personeel een cursus om bewust met energie om te gaan. De overige stappen in het project (zoals een energiebesparingsadvies, financiering en selectie van installateurs) gelden zowel voor particulieren als bedrijven. Aan bijvoorbeeld het energiebespaaradvies, zijn kosten verbonden, maar Technea verdient aan het project zelf niets. ,,Zo’n advies laten we onder onze vlag door een extern bureau doen. Voor ons is het een middel om potentiële klanten attent te maken op wat er allemaal mogelijk is en zo klandizie te krijgen. Voorheen waren we voor onze verkoop afhankelijk van de vraag van installateurs. Met dit project heb je bij wijze van spreken een etalage voor je producten. Het advies is gebaseerd op ons VBO-concept: Voorkomen, Besparen, Opwekken. Eerst kijken we hoe je energieverbruik kunt voorkomen, dan kijken we hoe er op de toch benodigde energie zoveel mogelijk is te besparen. De laatste stap is dan de energie die nog nodig is zelf op te wekken. Zo haal je met het kleinst mogelijk budget het meeste resultaat.”

Kosten
Wat een complete overstap tot energieopwekker kost kan Terpstra niet zeggen. ,,Elk situatie is anders. Voor bedrijven zijn er subsidiemogelijkheden die er niet zijn voor particulieren. Maar een particulier krijgt weer meer voor zijn teruggeleverde kWh. Het makkelijkst is een energieneutrale woning bij nieuwbouw te realiseren, al ligt de bouwsector door de crisis zo’n beetje stil. Bij bestaande woningen is het een heel ander verhaal of je overal al vloerverwarming hebt of radiatoren. Een warmtepomp is voor vloerverwarming heel effectief omdat je bij een relatief lage watertemperatuur toch een behaaglijke warmte krijgt. Heb je radiatoren dan kun je de cv-ketel wel vervangen met een warmtepomp maar moet je de oude radiatoren vervangen door veel grotere lagetemperatuurradiatoren. Of, mooier maar een stuk prijziger, kiezen voor muurverwarming.”


Windturbine
Een klein type windturbine zou Terpstra een particulier niet zo gauw aanraden. ,,Zo’n turbine kost rond de 10.000 euro. Dat geld kun je beter investeren in isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Maar voor een bedrijf is het een mooi uithangbord. Het is goed voor je bedrijfsimago. Ik zeg altijd: het is een vlaggenmast die geld oplevert.” Het Positieve energieproject is overigens wel een meerjarentraject. Niet alleen vanwege de kosten maar ook om bepaalde investeringen tegen elkaar af te kunnen wegen. ,,De computerservers op onze ITafdeling vreten stroom. Vervangen voor energiezuinige servers kost me 6000 euro. Dat heb ik binnen vijf jaar terugverdiend door lager stroomverbruik. Ik kan dat bedrag in zonnepanelen steken. Dat betekent een terugverdientijd van zeven jaar. Op basis van die kennis is het dus slimmer om te kiezen voor energiezuinige servers in plaats van extra zonnepanelen aan te schaffen om mijn energiedoel te halen.”
 

Soms is het slimmer
te kiezen voor
energiezuinige
servers in plaats van extra zonnepanelen
om je energiedoel
te halen


Verrassend
Op zo’n manier tegen energiebesparing aankijken levert volgens Terpstra verrassende uitkomsten op. ,,Warmte terugwinnen in de badkamer levert een enorme besparing tot 65 procent. Het warme douchewater loopt bij een warmtewininstallatie niet direct het riool in. Het wordt langs de aanvoerbuis van het koude water geleid. Zo is de starttemperatuur voor het douchewater niet tien maar al 32 graden. De ketel hoeft nog maar een graad of zes in plaats van 26 graden bij te warmen. Hoe rendabel die investering is hangt af van het aantal personen in een huishouding. Voor een alleenstaande is dat uiteraard minder snel het geval dan voor een gezin met drie pubers.” Wie door isolatie, energiebesparing en duurzame-energieopwekking van afnemer leverancier wordt, kan nog geen afscheid nemen van het energiebedrijf. ,,Je blijft het net nodig houden als buffer. Jammer natuurlijk, want daardoor blijf je ook de vaste lasten van het energiebedrijf betalen. Maar die lasten zijn vooralsnog lager dan accu’s als buffer. Er zijn wel ontwikkelingen zoals het opslaan van zelfgeproduceerde overtollige energie in waterstof, maar voordat dat breed toepasbaar en betaalbaar is, zijn we een tijd verder.” Naast het Positieve energieproject werkt Technea samen met stichting S.O.S. en Collusie in het CO2 compensatieproject Drie keer groen licht. ,,Met Drie keer groen licht kunnen bedrijven tegen één cent per kilometer de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van hun werknemers compenseren. Van de opbrengst worden energiebespaarboxen aangeschaft voor minima. Met de diverse energie- en waterbesparende producten in die boxen, besparen die mensen drie- tot vierhonderd euro per jaar en hebben meer koopkracht. Werkzoekenden uit de directe omgeving zorgen voor de installatie. Dat zijn drie vliegen in een klap.”

Laaghangend fruit
Wie zelf energiebesparende artikelen wil aanschaffen kan ook bij Technea terecht. ,,We hebben een Go Green line met een scala aan producten die gegarandeerd energie besparen. Het laaghangend fruit zeg maar: tegen relatief lage kosten een hoog rendement. En dat rendement wordt alleen maar meer, gezien de stijgende energiekosten.”
Elk gebouw is energieneutraal te maken

Wim Terpstra (links) en mede-eigenaar Luuk Dijkhuis bij een windturbine, een mooie ‘vlaggenmast’ voor een bedrijf.

Nieuwsarchief

11 Jun '13

Uw eigen regionale installateur