Klantenservice
058 - 288 79 14

Douche-wtw & zonne-energiesystemen zijn effectieve EPC-verlagers

Gepubliceerd:

De Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) verlagen? Investeer dan in zonne-energiesystemen of een douche-wtw. En dat tegen een relatief laag bedrag. Dat geïnvesteerde geld verdient u zo terug door de verwachte energiebesparing. Bouwformatie komt tot die conclusie na hun eigen onderzoek naar de kosteneffectiviteit van EPC-verlaging.

Douchepijp-wtw verlaagt EPC

De douchepijp-warmteterugwinning (wtw) is met name ontworpen voor de toepassing in woonhuizen en wordt verticaal gemonteerd. Deze warmtewisselaar is daarom alleen geschikt voor warmteterugwinning uit een douche op een bovengelegen verdieping. Behalve de toepassing in woonhuizen kan de warmtewisselaar in principe overal toegepast worden waar gedoucht wordt. Bijvoorbeeld in hotels, zwembaden en verzorgingstehuizen.
 

Werking warmtewisselaar

Maar hoe werkt een warmtewisselaar? Als u doucht dan gebruikt u gemiddeld 60 liter water met een temperatuur van 38 tot 40 graden. Dat water glijdt langs u lichaam en verdwijnt daarna het riool in. Warm en wel. Zonde dus. Door het water, en de restwarmte, door bijvoorbeeld een douchepijp te laten stromen wordt die opgewekte warmte hergebruikt.


 

Opbouw douchepijp-wtw

De douchepijp bestaat uit drie buizen. Het douchewater stroom langs de binnenpijp. Het water dat moet worden opgewarmde stroomt door het ringvormige kanaal tussen de buitenpijp en de voering. Op die manier geeft het restwarmte zijn warmte af. Uw cv-ketel hoeft dan tot 50% minder te stoken.  
 

Verwachte besparing douche-wtw

De douchepijp is nog relatief jong. Toch blijkt dat de kosteneffectiviteit goed is. De EPC voor een grondgebonden woning daalt met 0,04 tot 0,06 punten. Afhankelijk van het type woning en de grootte. De gasbesparing kan oplopen tot 300m3 gas per jaar. Zo is het investeringsbedrag snel terugverdiend.

De waardering en kosteneffectiviteit van de douchegoot-wtw en douchebak-wtw zijn beduidend lager. De EPC-daling voor een grondgebonden woning bedraagt tussen de 0,03 en 0,05 punten. Het gasverbruik daalt dan met ongeveer 70 m3 per jaar.
Gebruik van zonne-energie blijkt meest kosteneffectief
 

Zonnecollectoren en PV-systemen

Bij de invoer voor de EPC-berekening is er de keuze uit twee hoofdsystemen. Namelijk de zonnecollectoren en PV-systemen. Beide systemen kunnen ook geïntegreerd worden in één systeem. In dat geval is er sprake van een PVT-systeem. Ook wel PV-Thermisch systeem genoemd. Daarbij wordt nog wel onderscheid gemaakt tussen PVT-collectoren en PVT-panelen.


 

Zonne-energiesystemen meest effectief

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de inzet van zonne-energiesystemen een uiterst kosteneffectieve maatregel is. Zeker bij de toepassing van PV- en PVT-systemen. Bij alle bekeken systemen dalen de EPC en het energiegebruik bijzonder sterk. Doordat de prijs van PV-panelen als gevolg van stimuleringsmaatregelen in Duitsland en productieverhoging in China sterk gedaald is. Dat heeft een positief effect op de betaalbaarheid in Nederland.
PV-systeem meest kosteneffectief

Bij toepassing van een PV-systeem met een paneeloppervlakte van 4,5 m2 wordt een energiebesparing van zo’n 580 kWh per jaar gerealiseerd. Hiermee worden de kosten voor aanleg, onderhoud en vervanging van zo’n € 2.000,- over een periode van 30 jaar meer dan goedgemaakt. Een PVT-collectorsysteem en zonne-collectorsysteem zijn, zoals eerder beschreven, eveneens kosteneffectieve maatregelen. Wel zijn zonne-collectorsystemen minder kosteneffectief dan PV-panelen. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de hogere kosten voor aanleg en onderhoud als gevolg van de relatief hoge prijzen voor collector en boiler in vergelijking met de prijs van een PV-paneel en omvormer.

bron: http://www.bouwformatie.nl/bouwnieuws/zonne-energiesystemen-en-douche-wtw-uiterst-effectieve-epc-verlagers
 
Douche-wtw & zonne-energiesystemen zijn effectieve EPC-verlagers

Nieuwsarchief

11 Jun '13

Uw eigen regionale installateur