Klantenservice
058 - 288 79 14
Veel gestelde vragen

1. Prijzen, investeringen terugverdientijden

Hoe verdien ik mijn investering terug?
Investeren in zonnepanelen kost geld, maar levert ook direct wat op. Je maakt namelijk je eigen energie, deze opgewekte energie hoef je niet af te nemen van je energieleveranciers en is daarom directe winst. Door prijsstijging bij de energieleveranciers zal de winst jaarlijks groter zijn. Bij een energieprijsstijging van 4% kan een rendement gerealiseerd worden van 11,5%. (* huidige rente bij een bank is ongeveer 2,65%)

Hoe verreken ik m'n verbruik & opbrengst met het energiebedrijf?
Dit gaat vanzelf. De meter registreert alle opgewekte energie én alle gebruikte energie. Het verschil wordt automatisch verrekend met het energiebedrijf. Wettelijk moeten energiebedrijven het salderen van 5.000 kWh toestaan. Enkele energiebedrijven hanteren andere maxima. 

Kan ik geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen?
Ja, als je geen geld hebt voor zonnepanelen, kun je dat ook lenen. Doordat de Nederlandse overheid garant staat kan dit tegen een zeer goedkoop rentetarief. De betaalde rente is aftrekbaar.

Krijg ik belastingvoordeel als ik zonnepanelen aanschaf?
Als je een set zonnepanelen plaatst, ontvang je direct belastingvoordeel. Je wekt namelijk zelf energie op. Hierover betaal je geen belasting in tegenstelling tot de energie van het energiebedrijf.

Hoeveel panelen heb ik maximaal nodig?
Dit is afhankelijk van het energieverbruik. Dit verbruik kun je terug vinden op de laatste eindafrekening van het energiebedrijf. Voor een snelle berekening kun je het jaarlijks energieverbruik in kWh vermenigvuldigen met 0,7.  Over het algemeen kan, door anders om te gaan met energie én door gebruik te maken van duurzame oplossingen, 30% worden bespaard op de gebruikte energie.  Waarom zou je meer willen opwekken dan wordt gebruikt?

Waarom zijn jullie zonnepanelen goedkoper dan elders?
Er is tot nu toe geen enkele andere leverancier die een verzekerde garantie van 20 jaar op de panelen geeft, dus zijn we automatisch de goedkoopste aanbieder voor dit soort panelen.

Wat kost een zonnepaneel.
We verkopen alleen complete sets omdat je met een zonnepaneel alleen niets begint. De complete set bestaat uit zonnepanelen, omvormer, constructiemateriaal en bekabeling. De omvormer heeft een grote invloed op de prijs, afhankelijk van de situatie en oriëntatie zal de omvormer worden gekozen. De prijs is dus van een aantal factoren afhankelijk.

2. Werking zonnepanelen

Hoe kan er stroom uit een paneel komen?
Een zonnepaneel bestaat uit een aantal silicium cellen. Deze cellen bestaan uit 2 lagen. Op het moment dat er licht valt op de cellen gaat er een stroom lopen tussen de lagen. Per paneel zijn er een groot aantal cellen in serie geschakeld. De energie in de cellen wordt bij elkaar opgeteld. Op deze manier kan er een redelijk vermogen uit een paneel worden gehaald.

Werken mijn apparaten wel goed op zonne-energie?
De energie wordt opgewekt in een paneel. Deze energie heeft een andere vorm dan de energie in het stopcontact. De omvormer zorgt ervoor dat de energie wordt omgezet in de juiste vorm. Zo kan de energie gebruikt worden door uw apparaten of bij overproductie in het electriciteitsnet worden gevoerd.

Zonnepanelen in Nederland?
Zonnepanelen leveren energie zodra er daglicht op valt. Door bewolking zal er wel iets aan rendement worden ingeleverd , maar nog steeds wordt voldoende energie opgewekt. Hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger het rendement van de panelen, dit komt echter niet door minder bewolking maar doordat de zonnestralen minder afstand door de atmosfeer maken, (de zon staat hier rechter op de aarde). v.b. De zon in Zuid Frankrijk geeft maar 1,5 keer meer energie dan diezelfde zon in Nederland. Kortom, zonnepanelen werken prima in Nederland.  Kijk hier voor een snelle berekening hoeveel de zon op uw dak oplevert.

3. Garantie

Hoeveel garantie krijg ik op mijn zonnepaneel?

Opbrengst garantie
Van elk type of merk paneel staat in de specificaties wat de opbrengst garantie is. Vaak wordt dit gespecificeerd na 10 jaar (- 90%) en 25 jaar (- 80%). Het paneel zal deze opbrengsten gegarandeerd afgeven. Als de opbrengsten negatief afwijken kan er over gereclameerd worden bij de fabrikant. Let op: bij een defect aan het paneel is alleen de product garantie geldig, en  kan er geen beroep op de opbrengst garantie worden gedaan.

Product garantie
Op onze panelen zit 12 jaar product garantie. Dat wil zeggen dat er bij een defect aan het paneel, binnen 12 jaar, aanspraak op de garantie kan worden gemaakt. Product garantie is niet hetzelfde als opbrengst garantie. Op de omvormer zit over het algemeen 5 jaar product garantie

Verzekerde Garantie
Op onze panelen is standaard een verzekerde garantie van 20 jaar van toepassing. Deze verzekerde garantie gaat verder dan de product garantie.

  - Dekking voor van buiten komende onheilen, zoals hagel, overspanning, diefstal (ook zonder
    braakschade), blikseminslag, vandalisme, brand, aanvreten van kabels door dieren, etc.;
  - Eigen gebrek is meeverzekerd:
  - Voor zonnepanelen tot 20 jaar na het bouwjaar van de zonnepanelen
  - Voor omvormers tot 7,5 jaar na het bouwjaar van de omvormers.

4. Installatie

Kan ik zonnepanelen zelf monteren?
Onze zonnepanelen dienen te worden gemonteerd door gekwalificeerde vakmensen. In geen ander geval kan de verzekerde product garantie van toepassing zijn. Aanpassingen in uw groepenkast moeten worden uitgevoerd door een gediplomeerd electriciën. We brengen u graag in contact met een van onze partners.

Electriciteitsmeter
Of uw huidige electriciteitsmeter kan blijven zitten hangt af van welke er bij u is geïnstalleerd. Niet alle meters kunnen het terugleveren registreren. Klik hier voor een overzicht van de verschillende meters. Het vervangen van een meter kost ongeveer €65,-

Zijn er aanpassingen nodig aan mijn woning of aan mijn elektrische installatie?
Er is een extra groep nodig in de meterkast als het geïnstalleerd vermogen meer dan 600 kWh is.  Er wordt voor u uitgerekend wat de waarde van de extra zekering moet zijn. Dit hangt namelijk van het type omvormer af.

5. Orientatie, plat of schuin dak

Wat is de beste plek voor zonnepanelen.
Om zoveel mogelijk (zon) licht op te vangen is de ideale oriëntatie in Nederland het zuiden onder een hoek van 30 graden. Maar maakt u zich geen zorgen wanneer uw woning alleen een dakvlak richting het oosten of het westen beschikbaar heeft. Het is ook zeker rendabel om zonnepanelen te plaatsen onder een andere oriëntatie of hoek.

Obstructieverliezen.
Het is belangrijk dat uw zonnestroomset geen last heeft van schaduw. Als er op 1 paneel schaduw valt heeft dit consequenties voor de opbrengst van de hele set. Dit komt omdat de zonnepanelen in serie geschakeld worden. Het is dus zorg om hier van te voren goed naar te kijken en eventueel maatregelen te treffen zoals het opschuiven van de opstelling of het snoeien van bomen en struiken.

Wanneer men op een platdak meerdere rijen achter elkaar plaatst, moeten de rijen elkaar geen schaduw geven. De standaard platdakopstelling staat onder een hoek van 20 graden. Klik hier voor een afbeelding. In een uiterst geval kan er worden uitgeweken naar een opstelling van 15 graden. Wanneer de panelen nog "platter" geplaatst worden, zullen de panelen zichzelf niet meer reinigen.

Oriëntatieverliezen.
Een dak dat vrij zicht heeft op het oosten of westen levert 10% tot 25% minder energie dan een 'vrij' dak op het zuiden. Een dak met een oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest benadert al redelijk de ideale situatie. Bij deze oriëntatie ligt de ideale helling tussen de 20 en 40 graden. Een dak op het oosten of westen moet daarentegen een kleinere helling hebben (10 a 20 graden).

6. Vergunning

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?
Voor verreweg de meeste plaatsen in Nederland is geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak.
Uitzonderingen zijn beschermde dorps- en stadsgezichten  en gebouwen die onder monumentenzorg vallen.

7. Subsidie

Lokaal
Een groot aantal gemeentes in Nederland hebben nog lokale subsidies. Vaak wordt er dan een percentage van het aankoopbedrag uitgekeerd als subsidie met een bepaald maximum.
Meer met Minder
U kunt uw zonnestroomset gebruiken als onderdeel van energielabel verbetering van uw woning. Op deze manier kunt u subsidie ontvangen. Kijk op www.meermetminder.nl voor de voorwaarden.

SDE +
De Subsidie Duurzame Energie (SDE+) aanvraag is mogelijk voor projecten groter dan 15 kWp. Zit u hier onder dan is een subsidie niet nodig om de investering rendabel te krijgen. Een rendement op investering zit zomaar op 11,5%. Maakt u gebruik van een WOZ krediet dan is nog steeds een rendement van 10% haalbaar (ter vergelijk: de huidige rente op uw spaarrekening is ongeveer 1,3%)

8. Terugleveren

Hoe verreken ik m'n verbruik & opbrengst met het energiebedrijf?
Zonnepanelen leveren overdag energie. Als uw set meer energie levert dan u verbruikt kunt u het overschot terugleveren aan het energiebedrijf. Dit overschot wordt geregistreerd door uw electriciteitsmeter. Op een ander moment, bijvoorbeeld s'avonds, kunt u de energie dan weer terug nemen. Op uw jaarafrekening wordt uw teruggeleverde overschot afgehaald van uw verbruik. Op deze manier betaalt u niet alleen veel minder energie, maar ook minder energiebelasting. Dit verrekenen wordt salderen genoemd.
De maximale saldering verschilt per energieleverancier. Wettelijk geregeld is echter 5000 kWh per jaar. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 3500 kWh en komt nooit aan deze grens. Voor een bedrijf kan het wel nodig zijn om meer energie te salderen. Er zijn leveranciers die 100% salderen accepteren. Vraag bij uw eigen leverancier aan hoeveel u maximaal kunt salderen. Klik hier voor de regeling van diverse energieleveranciers.

Electriciteitsmeter
Of uw huidige electriciteitsmeter kan blijven zitten hangt af van welke er bij u is geïnstalleerd. Niet alle meters kunnen het teruglevering registreren. Klik hier voor een overzicht van de verschillende meters. Het vervangen van een meter kost ongeveer €65,-


9. Vergelijking offerte

Hoe vergelijk ik mijn offerte?
Een zonnestroomset bestaat uit een aantal onderdelen die op hun beurt weer specificaties bezitten die in meer of mindere mate van invloed op de kwaliteit van de installatie zijn. Het is geen gemakkelijke klus om offertes goed te kunnen vergelijken. We helpen u op weg met het offerte vergelijkformulier. Vereiste is wel dat uw vergelijkende offerte is voorzien van de nodige specificaties. Maar we gaan er van uit dat u wel wilt weten wat u aanschaft.

10. Waarom zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een goede investering met een hoog rendement voor minstens 20 jaar. Daarnaast wordt uw almaar stijgende energieprijs stabiel voor de komende decennia. Uw opbrengst is van te voren goed in te schatten door de gemiddelde instraling die Nederland per jaar kent. Het onderhoud is minimaal doordat zonnepanelen geen draaiende delen bevatten. Alle facetten van een zonnestroom installatie zijn goed in te schatten zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Mocht er onverhoopt een zonnepaneel kapot gaan dan heeft u op onze panelen een verzekering tot 20 jaar.

11. Certificering

De installatie wordt geïnstalleerd en opgeleverd door een geselecteerde installateur. Dit is onder andere van belang voor de verzekerde garantie. U krijgt na oplevering een certificaat voor de complete installatie.

12. Duurzame lening

Kan ik geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen?
Ja, als je geen geld hebt voor zonnepanelen, kun je dat ook lenen. Doordat de Nederlandse overheid garant staat kan dit tegen een zeer goedkoop rentetarief. De betaalde rente is aftrekbaar.

13. BTW-teruggave

Meer weten over het terugvragen van de BTW? Klik dan hier.


Uw eigen regionale installateur